Bunları Yiyen Grip Olmuyor

Hastalık kapımızda

Soğuk havaların iyice hissedildiği şu günlerde soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklar da kapımızı çalmaya başladı.

Bizi enfeksiyondan koruyan ve toksik ajanlarla savaşan bağışıklık sistemimizdir.  Kış aylarını sağlıklı geçirebilmek için bağışıklık sistemimizi güçlendirmek büyük önem taşımaktadır. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise iki şey yatar:

  1. Yeterli ve dengeli beslenme
  2. Antioksidan bakımından zengin besinlerin tüketilmesi

Dünya Sağlık Örgütü bu dönemde, vücut direncindeki azalmaya dikkat çeker. Direnci artırmak ve hastalıklarla savaşmak için antioksidan etkiye sahip olan;

*A, C, E vitaminlerinin

*Selenyum, Çinko, Magnezyum gibi minerallerin

*Omega – 3 ve Omega – 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir.

Peki bu besinleri doğal yollardan almak mümkün müdür?

Eczane Evimizde

Balık: Kronik iltihaplanma, bağışıklık sisteminin uygun şekilde çalışmasını önler. Omega-3 yağ asitleri ise bu iltihabı azaltarak soğuk algınlığıyla savaşır. Somon, Ton Balığı ve İstavrit gibi yağlı balıklar, Omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir.

Sarımsak:. Yapılan araştırmalara göre* Kasım-Şubat ayları arasında sarımsak tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha az soğuk algınlığı geçirdikleri tespit edilmiştir.  Çünkü sarımsak en büyük antioksidan kaynaklarından biridir. İster çiğ tüketin, isterseniz yemeklerinize ekleyin. Keskin kokusuyla hatırladığımız sarımsak, yediklerinize lezzet katmaktan çok daha fazlasına sahiptir.

*2001 yılında “Advances in Therapy” isimli dergide yayınlanan araştırma

Narenciye: Bildiklerinizi unutun! Son yapılan araştırmalar, C vitaminin soğuk algınlığını önlemede düşünüldüğü kadar faydalı olmadığını gösterdi. Buna rağmen, hastalığın başlangıcında C vitamini almak (portakal, greyfurt, mandalina, limon dilimleri) hastalığın süresini yaklaşık 1 gün azaltıyor.

Rezene: Anason gibi rezene de doğal bir balgam söktürücüdür. Ayrıca göğüs tıkanıklığını açar ve inatçı öksürüğü yumuşatır. İşte size evinizde yapabileceğiniz harika bir tarif:

Bir fincan kaynamış suya 1,5 çay kaşığı rezene koyun. 15 dakika demleyin. Süzün ve içerisine bal ilave ederek tatlandırın. Soğuk algınlığına bire bir… Afiyet olsun!

Yoğurt ve kefir: Bakteri deyince aklımıza zararlı ve kötü şeyler gelir. Fakat bu organizmaların bazıları sağlığımız için zorunludur. Yoğurt ve Kefir gibi probiyotik gıdalar mesela… Vücuttaki faydalı bakterileri arttırır. Sindirim ve mide sağlığını destekler. Ve en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Marul, Karalahana ve Roka… Koyu yeşil yapraklı sebzeler daha fazla besin maddesi içerir. Ve soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirir. Ayrıca Roka gibi biraz acı yeşillikler göğsünüzdeki tıkanıklığa, öksürüğe ve burun akıntısına iyi gelir.

Yaban mersini: Tam bir antioksidan deposu… Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizi hastalıklardan korur. Yapılan araştırmalar* vahşi yaban mersininin herhangi bir taze meyveden çok daha fazla aktif antioksidan içerdiğini göstermiştir.

*2007 yılında, Cornell Üniversitesi’nde yapılan araştırma

ŞİFALI BİTKİLER

Papatya : Vücutta iltihabı engeller ve solunum yolu rahatsızlıklarında tahriş giderici olarak kullanılır.

Ihlamur : Özellikle çiçeği, balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Rahatlatıcı etkisi, grip ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olur.

Kuşburnu : Yabani gül olarak da bilinen kuşburnu, yüksek miktarda C vitamini içerir. Vücut direncini artırır.

Havlıcan : Genelde kurutulmuş kök olarak satılan havlıcan vücut ısısını artırır ve virüslerle savaşta vücuda destek olur.

Zencefil : Grip ve soğuk algınlığında mikrop öldürücü özelliği vardır. Vücut ısısını artırarak çabuk iyileşmeyi sağlar.

Meyan Kökü : Balgam söktürücü etkisi vardır. Solunum yollarındaki salgıyı seyrelterek boğazın tahriş olmasını engeller.

Ebegümeci : Öksürük  yumuşatıcı olarak kullanılır. Grip ve soğuk algınlığı semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur.

Dyt. Göknel Dumanlı

Beslenme ve Diyet Uzmanı